”Hyvät joulujuhlavieraat
Kaikkien tuntemassa laulussa lauletaan, että Joulumaasta uskoo moni onnen löytävänsä. Toisessa lauletaan tule joulu kultainen. Jouluun kohdistuu suuria odotuksia. Aikuisenakin on lapsuuden joulut monella mielessä. Lapsuudessa joulu usein konkretisoitui jouluaattona saataviin lahjoihin. Aikuisen joulussa tavoitellaan kiireettömyyttä ja joulurauhaa.
Jouluun latautuu edelleen paljon odotuksia ja monenlaisia tunteita. Lapsille joulun merkitys odotuksineen on korostunut ja siksi joulu rakentuu monessa lapsiperheessä lapset edellä. Joulu onkin etenkin lasten juhla.
Joulu on pysähtymisen ja rauhoittumisen aikaa. Monissa perheissä sitä kuitenkin edeltää kiire jouluvalmisteluissa tai paineet lahjahankinnoista. Ajatus joulusta onnellisena ja rauhallisen hetkenä läheisten seurassa ei kaikille meille ole todellista. Auttaviin puhelimiin soitetaan paljon joulun alla. Joulu voi perhejuhlana olla raskas esimerkiksi heille, joilla on tulehtuneet perhesuhteet tai nyt on esimerkiksi ensimmäinen joulu, joka vietetään ilman omaa läheistä.
Onkin tärkeää, että joulunakin käännämme katseet ympärillemme heihin, joita yksinäisyys tai suru voisi koskettaa. Joulun henkeä on ystävällinen kohtaaminen tuntemattoman kanssa, aivan pienissä tavallisissa hetkissä esimerkiksi kauppajonossa. Joulun sanomaa on välittämisen ja uuden alun sanoma. Joulun sanoma kaupungissamme on kaikille se, että jokainen on tärkeä ja arvokas. Lappeenrannan tulee olla kaikille asukkailleen hyvä paikka asua, jossa on onnellisen ja oman näköisen kodin mahdollisuus. Yhdenvertaisuus ja lähimmäisenrakkaus syntyy pienistä ja suurista teoista joka päivä. On tärkeää tietää, mitä meille kaikille lappeenrantalaisille kuuluu, vuoden jokaisena päivänä.
Nyt eletään epävarmoja ja vaikeitakin aikoja. Olemme joutuneet miettimään tulevaisuuden haasteita, yksinasujat, eläkeläiset, tavalliset perheet, monet lappeenrantalaista ovat joutuneet taloudellisiin paineisiin, miten selvitä sähkölaskuista, miten saada rahat riittämään peruselintarvikkeisiin, joiden hinnat ovat kohonneet. Tämä aika on kuitenkin todistanut länsimaisen demokratian tärkeyden. Meillä Suomessa on pidetty huolta turvallisuudestamme, pystytty yhteistyöhön ja nyt päämäärätietoisesti varauduttu, jotta emme ole yksin.
Epävarmoina aikoina varmaa on se, että meillä on nyt tämä hetki yhdessä ja tulevaa luodaan luottamusta rakentaen ja niin että kohtelemme toinen toisiamme kuten haluaisimme itseämme kohdeltavan.
Vainion ja Kalaojan laulussa puhutaan joulumaasta. Joulumaasta uskoo moni onnen löytyvänsä. Mutta sepä kätkeytyy tai narraa etsijänsä. Onnea kun mikään mylly valmiiksi ei jauha, itsestään on löydettävä ihmisen vain rauha.
Joulu on ihmisen sydämessä, jonka avaimet on jokaisella itsellään, mutta sillä avaimella lukon auki kääntäminen onnistuu parhaiten yhdessä.
Näillä sanoin haluan toivottaa kaikille Lappeenrannan kaupungin puolesta oikein hyvää Joulua ja turvallista Uutta vuotta 2023.”
Kuva Jyrki Jääskeläinen.